Followers

Jumaat, 4 Jun 2010

SINGGANG DAGING

Salam Jumaat...
semangat sungguh kerja hari nie sebab esok cuti=)
malam nie kami balik muar..
Penah makan singgang daging firstime reen makan sedap....
reen kalo pregnant mmg suka makan lauk yg berkuah2,mcm sup2,tomyam,bening...
lagi ada smbal ketuk@smbal belacan mmg berselera habis...
singgang daging nie terkenal di kelantan...dsebabkan bapak mertua reen berasal dr kelantan tue yang dimasakkan serius mak reen tak pnh masak singgang daging tau...

tq cikgoggle

sape yg tak pnh merasa try la ...ikot tekak reen sedap hirup kuah=)

Bahan-bahan :

1. Daging - dipotong nipis
2. Bawang merah 4 ulas - hiris *
3. Bawang putih 3 ulas - hiris *
4. Kunyit 1 1/2 inci - hiris *
5. Lengkuas 1 inci - hiris
6. Asam keping
7. Garam
8. Cili api
*yang bertanda nie reen guna lada kering yg ciap dibelanda

cara :

1. Didihkan bahan 2-5 hingga mendidih.
2. Masukkan daging, kemudian isikan perasa dan asam keping.
3. Tunggu sehingga daging empuk, dan campak beberapa cili api ke dalam kuah singgang daging tadi.

3 ulasan:

  1. senang je ye wt kan tu...kena cuba nehh..! tq...

    BalasPadam
  2. hihhihi senang je mcm msk singgang ikn gak tp kalo singgang ikn reen suka yg kala kuning-)

    BalasPadam
  3. daging pun ada masak singgang eh..leh try..akak tk pernah buat..hehe..

    BalasPadam

Jumaat, 4 Jun 2010

SINGGANG DAGING

Salam Jumaat...
semangat sungguh kerja hari nie sebab esok cuti=)
malam nie kami balik muar..
Penah makan singgang daging firstime reen makan sedap....
reen kalo pregnant mmg suka makan lauk yg berkuah2,mcm sup2,tomyam,bening...
lagi ada smbal ketuk@smbal belacan mmg berselera habis...
singgang daging nie terkenal di kelantan...dsebabkan bapak mertua reen berasal dr kelantan tue yang dimasakkan serius mak reen tak pnh masak singgang daging tau...

tq cikgoggle

sape yg tak pnh merasa try la ...ikot tekak reen sedap hirup kuah=)

Bahan-bahan :

1. Daging - dipotong nipis
2. Bawang merah 4 ulas - hiris *
3. Bawang putih 3 ulas - hiris *
4. Kunyit 1 1/2 inci - hiris *
5. Lengkuas 1 inci - hiris
6. Asam keping
7. Garam
8. Cili api
*yang bertanda nie reen guna lada kering yg ciap dibelanda

cara :

1. Didihkan bahan 2-5 hingga mendidih.
2. Masukkan daging, kemudian isikan perasa dan asam keping.
3. Tunggu sehingga daging empuk, dan campak beberapa cili api ke dalam kuah singgang daging tadi.

3 ulasan:

  1. senang je ye wt kan tu...kena cuba nehh..! tq...

    BalasPadam
  2. hihhihi senang je mcm msk singgang ikn gak tp kalo singgang ikn reen suka yg kala kuning-)

    BalasPadam
  3. daging pun ada masak singgang eh..leh try..akak tk pernah buat..hehe..

    BalasPadam